e-Müstahsil - Kayıtlı Elektronik Posta Başvuru Merkezi - Dedeoğlu Grup Şirketleri

e-Müstahsil

DedeoÄŸlu BiliÅŸim E-DönüÅŸüm BaÅŸvuru Merkezi e-Müstahsil Makbuzu (e-MM); müstahsil makbuzunun Gelir Ä°daresi BaÅŸkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun olarak elektronik ortamda oluÅŸturulması, hem kağıt hem de elektronik ortamda muhafazası ve ibrazı ile elektronik ortamda raporlamasını kapsayan uygulamadır.

e-Müstahsil
<

DedeoÄŸlu BiliÅŸim E-DönüÅŸüm BaÅŸvuru Merkezi e-Müstahsil Makbuzu (e-MM)

DedeoÄŸlu BiliÅŸim E-DönüÅŸüm BaÅŸvuru Merkezi e-Müstahsil Makbuzu (e-MM); müstahsil makbuzunun Gelir Ä°daresi BaÅŸkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun olarak elektronik ortamda oluÅŸturulması, hem kağıt hem de elektronik ortamda muhafazası ve ibrazı ile elektronik ortamda raporlamasını kapsayan uygulamadır.

e-Müstahsil Makbuzu, tarımsal ve hayvansal ürünlerin satın alınmasında fatura yerine geçen ticari bir vesika olarak kullanılmakta olan müstahsil makbuzu ile aynı hukuki deÄŸerlere sahip olan elektronik belgedir.

DedeoÄŸlu BiliÅŸim E-DönüÅŸüm BaÅŸvuru Merkezi e-Müstahsil Makbuzu Avantajları

  • Ä°ÅŸlemleri dijital ortama taşıyan e-Müstahsil Makbuzu sayesinde basım ve arÅŸiv gibi masraflar ortadan kalkar.
  • Dijital ortamda gerçekleÅŸtiren e-Müstahsil Makbuz, kağıt tüketimini ortadan kaldırır çevreyi korur.
  • Eski müstahsil makbuzlarınıza, e-Müstahsil Makbuz ile tek tıkla hızlı ve rahatça ulaÅŸabilirsiniz.
  • Elektronik ortama taşınan veriler, e-Müstahsil Makbuz çözümünde  kaybolmaz.

e-Müstahsil Makbuzu Kullanım ZorunluluÄŸu BaÅŸlıyor!

Müstahsil makbuzu belgelerini elektronik ortamda düzenlenme, iletilme ve muhafazasına imkan veren “Vergi Usul Kanunu Genel TebliÄŸ Taslağı” hazırlandı. Taslak ile yaygın olarak kullanılan belgeler arasında yer alan “müstahsil makbuzu” belgelerinin kağıt belge yerine, elektronik ortamda; elektronik belge olarak düzenlenmesi, iletilmesi ile muhafaza ve ibraz edilebilmesine iliÅŸkin düzenlemeler yer almaktadır.

TebliÄŸ taslağında mükelleflerden gerekli ÅŸartları yerine getirdiÄŸi deÄŸerlendirilenler e-Müstahsil Makbuzu düzenleyecektir.

Uygulamadan Yararlanma Yöntemleri ve BaÅŸvuru Esasları:

Mükellefler e-Müstahsil makbuzu uygulamasından;

  • Kendi bilgi iÅŸlem sistemlerinin BaÅŸkanlık sistemlerine entegrasyonu yoluyla,
  • e-Müstahsil makbuzu uygulamasına ait temel fonksiyonların internet üzerinden genel kullanımını saÄŸlamak amacı ile BaÅŸkanlık tarafından oluÅŸturulan ve http://www.efatura.gov.tr internet adresinde hizmete sunulan GÄ°B Portalı aracılığıyla,
  • BaÅŸkanlıktan izin almış özel entegratörlerin bilgi iÅŸlem sistemleri aracılığıyla, olmak üzere üç yöntemden herhangi birini seçerek yararlanabileceklerdir.

Mükellefler, 1 ve 2. maddelerinde belirtilen yöntemlerden biri ile uygulamaya dahil
olmak istediklerinde; Gelir Ä°daresi BaÅŸkanlığının “www.efatura.gov.tr” internet adresinde yayımlanan ilgili klavuzlara uygun olarak e-müstahsil makbuzu uygulamasına iliÅŸkin gerekli baÅŸvuru iÅŸlemlerini yerine getirmeleri gerekmektedir.

e-Müstahsil makbuzu uygulamasına 3. maddede belirtilen yöntemle dahil olmak isteyen mükellefler; doÄŸrudan BaÅŸkanlıktan izin almış özel entegratörlerden herhangi birine baÅŸvuracak olup, ayrıca BaÅŸkanlığa baÅŸvuruda bulunmalarına gerek bulunmamaktadır.

e-Müstahsil Makbuzu Kullanma Taleplerinin DeÄŸerlendirilmesi ve Onay

e-Müstahsil(Elektronik Müstahsil) makbuzu uygulamasından kendi bilgi iÅŸlem sistemlerinin BaÅŸkanlık (GÄ°B) sistemlerine entegrasyonu yöntemiyle yararlanmak için BaÅŸkanlığa yapılan baÅŸvurular; BaÅŸkanlık tarafından mükellefe ait sistemin yapısı, iÅŸleyiÅŸi ile bu TebliÄŸde ve http://www.efatura.gov.tr internet adresinde yayımlanan teknik kılavuzlarda belirlenen usul ve esaslara uygun olup olmadığı açısından deÄŸerlendirilecektir. BaÅŸkanlık gerek görmesi halinde ilave teknik bilgi ve belge talebinde bulunabilecektir.

BaÅŸkanlıkça yapılacak deÄŸerlendirme sonrasında baÅŸvuruları uygun bulunan ve test süreçlerini baÅŸarılı bir ÅŸekilde tamamlayan mükelleflere e-Müstahsil Makbuzu uygulamasından kendi bilgi iÅŸlem sistemlerinin BaÅŸkanlık sistemlerine entegrasyonu yöntemiyle yararlanmasına iliÅŸkin olarak izin verilecektir.

DeÄŸerlendirme aÅŸamasında eksiklikleri tespit edilen mükelleflere, söz konusu eksiklikleri gidermeleri için en çok bir yıl süre verilir. Bu süre içerisinde eksikliklerini gidermeyen mükelleflerin baÅŸvuruları reddedilir.

BaÅŸvuruları reddedilen mükelleflerin reddi izleyen bir yıl içerisinde yapacakları baÅŸvurular kabul edilmeyecektir. Bu durum, mükelleflerin e-Müstahsil Makbuzu Uygulaması kapsamında GÄ°B Portal ya da özel entegratörlük izni alan mükellefler vasıtasıyla e-mühtahsil Uygulamasından yararlanmalarına engel teÅŸkil etmez.

e-Müstahsil Makbuzu Uygulamasına GeçiÅŸ ZorunluluÄŸu

Gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçilerden mal alan birinci sınıf tüccarlar 1/7/2018 tarihine kadar e-Müstahsil Makbuzu Uygulamasına dahil olması ve bu tarihten itibaren müstahsil makbuzu belgelerini e-Müstahsil Makbuzu olarak düzenlemesi zorunludur.

e-Müstahsil Makbuzu Uygulamasına dahil olan; birinci sınıf tüccarların 01/07/2018 tarihine kadar, e-Müstahsil Makbuzu belgesi düzenlemeleri mümkün olduÄŸu gibi kağıt ortamda müstahsil makbuzu belgesi düzenlemesi de mümkündür. Ancak aynı iÅŸlem için eMüstahsil Makbuzu veya kağıt ortamdaki müstahsil makbuzu belgelerinden sadece birinin düzenlenmesi gerekmektedir.

DedeoÄŸlu BiliÅŸim E-DönüÅŸüm BaÅŸvuru Merkezi e-Müstahsil hizmetlerini, Gelir Ä°daresi BaÅŸkanlığı tarafından zorunlu kılınan altyapı yeterliliÄŸi ve standartların üstünde ek standartlar ve kalite sertifikalarına göre verebilmek için gerekli tüm hazırlıklarını tamamlamıştır. Altyapımızdan aldığımız bu güç ile müÅŸterilerimize özel entegrasyon hizmetleri tamamında katma deÄŸerli çözümler sunmaya devam edeceÄŸiz.