Kimler E-Fatura Kullanmalı?
Firmalara daha profesyonel görünme imkanı tanıyan e-fatura sistemi, gereksiz kağıt kullanımını ortadan kaldırıyor. Bunun yanı sıra müşterilerin gözünde daha güvenilir bir yere sahip olma avantajı da elde eden firmalar, tüm bu sebeplerden dolayı e-fatura kullanmayı tercih etmektedir. Tüm fatura işlemlerinin elektronik ortamda yapılmasına imkan tanıyan e-fatura kullanımı hem zamandan tasarruf etmeyi sağlamakta hem de kargo ve benzeri maliyetlerden kurtarmaktadır.
E-Faturaya Geçiş
Artık çokça karşımıza çıkan e-fatura kullanımı, hayatımıza tam olarak girerek kullanıcı sayısını da her geçen gün arttırmaktadır. Hem şahıs hem de sermaye şirketleri e-faturaya geçiş yapabilmektedir. 10 milyon üzerinde ciroya sahip olan her firma e-fatura kullanmak zorundadır. Ancak bu durumun istisnası olarak serbest meslek sahipleri e-fatura kullanamamakta, yalnızca e-fatura alabilmektedir.
E-fatura geçiş zorunlu olarak yapılıyorsa e-deftere de geçilmesi gerekmektedir. Gönüllü e-fatura kullanıcıları için ise e-defter zorunluluğu bulunmamaktadır.
E-Fatura Geçiş Süreci
İş hayatında çok önemli gelişmelerin yaşanmasına imkan tanımış olan e-fatura zorunluluk hali, her tarz işletme tarafından kullanılabiliyor. Müşterilere tüm faturaların dijital yollar ile gönderilmesine olanak sağlayan ve tüm işlemlerin daha sağlıklı bir şekilde yürümesini sağlayan e-fatura sistemi, kuşkusuz ki sunduğu sayısız fayda ile çağımızın en önemli sistemleri arasındaki yerini almıştır.
Farklı kanallar üzerinden e-fatura sistemine geçiş yapılabilmektedir. E-faturaya başvurmak için ilk önce Kamu Sertifikasyon Merkezi'nden mali mühür alınması gerekir. Daha sonra GİB'den başvuru işlemleri tamamlanır ve tüm aşamalar gittikten sonra e-fatura sistemine geçilmiş olur. Alınan bu mali mühür 3 yıl süresince geçerliliğini korumaya devam etmektedir.
Belirtilen ciro geçildikten sonra takip eden senede e-fatura sistemi kullanılmaya başlanır. İsteğe bağlı geçiş yapanlar ise sene içerisinde diledikleri zaman e-fatura sistemine geçiş yapabilirler. E-fatura sistemine geçiş yapabilmek için tüm işlemler yaklaşık olarak birkaç haftada tamamlanabilmektedir.
Yorumlar